„Pääs olümpiamängudele“

kohtukaasus näidendina

Laura Sophia Randrüüt
Laulasmaa Kool
Juhendaja: Terje Urbanik

*Kohtunik lööb haamriga vastu lauda*: Vaikust! Vaikust!

*Inimeste sosin ja advokaatide närviline jutt lõppeb*

Kohtunik: Täna oleme kogunenud siia, et mõista õigust Eesti meistrivõistluste korraldaja, Marko Lušini, Oliver Toomingu ja Mirjam Tamme vahel, kuna preili Tamm soovib, et kohus muudaks ta Eesti meistrivõistluste jooksuaega vähemalt 0,1 sekundi võrra kiiremaks, et tagada talle koht Pariisi 2024 olümpiamängudel, kuna härrad Lušin ja Tooming olid ta tulemuse ära rikkunud, neilt nõutakse ka 8000 euro suurust menetluskulude hüvitamist. Soovitakse ka mittevaralise ja varalise kahju hüvitamist. Mittevaralise kahju hüvitamist nõutakse põhjusel, et Mirjam Tammel jääb täitmata eluunistus ja 50 000 euro suurust varalise kahju hüvitamist põhjusel, et see oli raha, mis jäi preili Tammel sponsoritelt saamata Marko Lušini ja Oliver Toomingu tegude pärast.

Kohtunik: Esmalt annan sõna Mirjam Tamme advokaadile, Maile Joosepile.

*Kohtunik näitab tema poole, noogutades, et ta võib alustada*

*Mirjami advokaat tõuseb aeglaselt püsti, on näha, et ta on oma teadmistes ja kaasuse faktides kindel*

Mirjami advokaat: Ma räägin teile alguseks natuke Mirjam Tammest, ta on alates seitsmendast eluaastast käinud kergejõustikutrennis ja ta suurim unistus oli alati olümpiale saamine..

*Advokaat vaatab Mirjami poole ja astub laua tagant ära*

Mirjami advokaat: Mu klient on juba aastaid tegelenud võistlusspordiga ja on võitnud mitmeid medaleid, ta on juba kaks kord olümpiale saada proovinud, aga aastal 2020, kui ta tahtis saada Jaapani olümpiamängudele, tuli tal tagasi positiivne Covid-19 test, kuigi tal puudusid sümptomid ja ta oli valmis võistlema ei lubatud teda olümpiale.

*Rahva seast oli kuulda ohkeid, nähtavalt osad ei nõustunud selle otsusega*

Mirjami advokaat: Teine kord proovis ta Pariisi 2024 olümpiamängudele, aga aasta 2022 detsembris vigastas ta oma jalga ja paranemise jaoks võetud pausi pärast kaotas ta oma suurepärase koha maailma edetabelis.

*Pealtvaatajad vaatavad Mirjami poole kurva ilmega*

Kohtunik: Jah, palun minge nüüd aktuaalse probleemi juurde.

Mirjami advokaat: Muidugi, siis mu klient hakkas valmistuma Eesti meistrivõistlusteks, kus ta plaanis osa võtta 800 meetri jooksust, see jooks oleks olnud ta viimane võimalus Pariisi olümpiale saada.

*Kohtunik noogutab*

Mirjami advokaat: Mirjam Tamm sõlmis ka sponsorilepingu, kus talle maksti 10 000 treeningkulude eest ja lubati maksta 50 000 kui ta pääseb olümpiale. Nüüd ma sooviksin anda sõna oma kliendile, et ta saaks rääkida sellest, mida võistluste ajal koges. Kas ma võin?

Kohtunik: Jah, muidugi.

*Kohtunik näitab Mirjami poole, et ta hakkaks rääkima*

Mirjam *kokutades*: Uh võistluste alguses oli kõik hästi, isegi samal ajal kui jooksin oli kõik korras, aga lõpu poole, finiši juures jooksin ma läbi mingist plakatist, ma isegi ei jõudnud tähele panna, mis seal kirjas oli.

*Marko Lušin tõuseb äkiliselt püsti*

Marko *valjult*: Meie plakat ütles: „Peatage põlevkivi kaevandamine Eestis“ ja me ei kahetse seda, mida ütlesime!

*Marko advokaat tõmbab ta kiiresti tagasi istuma*

Kohtunik *närviliselt*: Vaikust palun! Oodake kuni on teie kord rääkida.

*Kohtunik ütleb Mirjamile, et ta võib jätkata*

Mirjam: Ja siis ma nagu jooksin sellest sildist läbi, ma koperdasin ja peatusin korraks, selle pärast jäigi mul 0,1 sekundit olümpianormist puudu.

*Mirjam ohkab*

Mirjam: Peale seda mina ja mu treener küsisime, et mu tulemus oleks muudetud, et ma ikka olümpiale saaks, see ei töötanud väga. Mu sponsorid ütlesid ka, et kuna ma ei saanud olümpiale, ei maksa nad mulle enam toetust.

*Advokaat patsutab Mirjamit õla peale, et näidata, et ta ei pea rohkem rääkima*

Mirjami advokaat: Mina pöördusin siis järgmisel nädalal Mirjam Tamme poole ja ütlesin, et kui ta tahab selle kohtusse viia, siis ma võin teda kaitsta. Ja nüüd, kas ma võiksin palun kutsuda siia mõned pealtnägijad?

*Kohtunik kutsub enda juurde esimese inimese, jooksuspetsialisti*

Kohtunik: Nii, teie väidate, et ilma kliimaaktivistide sekkumiseta oleks Mirjam Tamm läbinud jooksu 0,1 kuni 0,7 sekundit kiiremini ja seega täitnud olümpianormi, miks te seda arvate?

Jooksuspetsialist: Jah, ma koostasin ka videoanalüüsi, et oma arvamust tõestada. Ilma sekkumiseta oleks Mirjam põhimõtteliselt samal kiirusel, kui ta enne sekkumist jooksis, jooksu lõpetanud.

*Mängitakse videot ja rahva seast on kuulda nõustuvat mõminat*

Kohtunik: Tänan teid, võite lahkuda.

*Kohtunik kutsub enda juurde teise pealtnägija, Mirjami treeneri*

Treener: Ma pole muidugi mingi spetsialist, aga ma seisin Mirjami lähedal kui ta plakatist läbi jooksis ja ma võin kindlalt öelda, et ta oleks jooksu palju kiiremini lõpetanud, kui see poleks tema ees olnud. Mulle avaldas üldsegi see väga muljet, et ta edasi jooksis. See näitab teile, kui palju ta tegelikult tahtis võita, kui tähtis see talle on.

*Mirjam naeratab*

Mirjami advokaat: Nii, kui te olete nüüd kuulnud kahe pealtnägija arusaamu situatsioonist, siis ma sooviksin teile ka natuke seadusest rääkida. Põhiseaduse § 25 ütleb, et igaühel on õigus talle ükskõik kelle poolt õigusvastaselt tekitatud moraalse ja materiaalse kahju hüvitamisele.

*Marko tõuseb püsti*: AGA ME EI RIKKUNUD SEADUST! TE PEATE SELLEST ARU SAAMA!

Kohtunik: Palun vaikust! Ma sooviksin kuulda mis neil öelda on. Nii, jätkake palun.

Mirjami advokaat: Sooviksin ka välja tuua, et põhiseaduse § 17 järgi ei tohi kellegi au ega head nime teotada, aga siin on nähtavalt seda tehtud. Härrad Lušin ja Tooming on häbistanud mu klienti ja rikkunud ta võimalused oma unistusi ja soove ellu viia! Ja põhiseaduse § 28 ütleb, et igaühel on õigus oma tervise kaitsele, plakatist läbi kukkumine oleks võinud mu kliendile väga haiget teha.

Oliveri ja Marko advokaat: Aga see polnud mu klientide süü! Kust nad pidid teadma, et teie klient ei jookse lihtsalt plakatist läbi? Ega nad seda enne ei testinud!

*Kohtunik pöördub Mirjami advokaadi poole*: Kas see on kõik?

Mirjami advokaat: Jah, aitäh austatud kohtunik.

Kohtunik: Nüüd annan sõna opositsioonile.

*On kuulda Marko, Oliveri ja nende advokaadi vahelist sosinat*

*Oliver ja Marko tõusevad püsti, nähtavalt otsustanud, et nad ei vaja advokaadi abi*

Oliver: Nii, tere teie kõik, tere austatud kohtunik! *Ta keerab teisele poolele ja lehvitab rahvale* Meie kaks oleme täna siin kuna tippsportlane Mirjam Tamm ei pea oma planeedi heaolu sama tähtsaks kui spordivõistlust!

Kohtunik: Ei, ei, palun hoidke oma arvamused endale. Kohtus loevad faktid, jätkake palun.

Marko: Okei, tead ma räägin nüüd, mis tegelikult juhtus. Mina ja Oliver oleme juba kaua aega protestinud põlevkivi kaevandamise ja kasutamise vastu ja me arvasime, et Eesti meistrivõistlus on hea aeg panna teisi inimesi ka selle vastu võitlema.

*Oliver noogutab*

Oliver: Ega me sellega midagi halba ei tahtnud teha, minu arust ei teinud me midagi valesti, lihtsalt plakat oleks võinud olla nõrgemast materjalist. Aga muidu oli see lihtsalt rahumeelne protest.

Marko: Pluss politsei ei alustanud meie vastu menetlust! See peaks teile juba ütlema, et me oleme süütud.

Kohtunik: Ma mõistan, palun istuge nüüd, ma sooviksin kuulda seda teie advokaadilt.

Oliveri ja Marko advokaat: Tegelikult ütlesid nad kõik vajaliku ära, mu klientidel on põhiseaduse § 19 järgi õigus vabale eneseteostusele ja põhiseaduse § 41 järgi õigus jääda truuks oma arvamusel

*Advokaat hingab sügavalt sisse ja välja ja jätkab*: Kohtule esitatud nõuded mu klientide vastu on alusetud ja valelikud. Nad ei soovinud oma protestiga midagi halba, nende eesmärk oli tähelepanu tuua väga aktuaalsele keskkonnaprobleemile. Põhiseadus § 23 ütleb, et kedagi ei tohi süüdi mõista teo eest, kui seda ei tunnista kuritööks seadus ja palun, austatud kohtunik, ma küsin nüüd teie käest, kas oma arvamuste rahvaga jagamine on tõesti kuritegu?

Mirjami advokaat: Ei, aga kui teie kliendid ohustavad oma protestiga teiste inimeste vaimset ja füüsilist heaolu, on see kindlasti kuritegu.

Kohtunik: Sellel teemal rääkides sooviksin siia kutsuda Eesti meistrivõistluse korraldaja.

*Kaks inimest kõnnivad kohtuniku juurde, need on korraldaja ja tema advokaat*

Kohtunik: Võite alustada.

Korraldaja: Me rääkisime asjad Mirjam Tamme sponsori ja meie töökaaslastega läbi ja kokkuvõttes soovime öelda, et meil ei ole otseselt Mirjam Tamme tulemuste muutmise vastu midagi, kui kohus seda nõuab.

Korraldaja advokaat: Kui kohus laseb muuta Mirjam Tamme tulemuse ja sellega tagab talle koha olümpiamängudel, on minu kliendi vastu esitatud mittevaralise ja varalise kahju hüvitamise nõuded alusetud, aga kui kohus ei lase muuta tulemust, siis peavad nõuded rahuldamata jääma, sest minu klient ei teinud preili Tammele otseselt kahju, see oli rohkem kliimaaktivistide süü.

Mirjami advokaat: Mida? See kõik oleks olnud välditav, kui teie oleksite kontrollinud inimeste kotte enne staadionile saabumist või kui te oleksite lihtsalt neilt selle plakati konfiskeerinud.

Korraldaja: „Oleks“-id ei muuda praegu mitte midagi, me ei kontrolli kotte, kuna keegi pole ealeski mitmemeetrise plakatiga proovinud staadionile sisse saada, see on täiesti absurdne.

Mirjami advokaat: Peaksid muutma! Spordiseadus § 23 järgi on korraldaja kohustatud tagama spordiüritusel osalejate turvalisuse, aga seda polnud teie võistlustel tehtud! Muidugi on asjad ka härrade Lušini ja Toomingu süü, aga suuremat pilti vaadates olete teie vastutav.

Korraldaja: Jummal küll, ei ma ei ole! Ega mina polnud see idioot kes plakatiga staadionile jooksis.

Mirjami advokaat: Jah, aga teie oleks saanud seda peatada!

Kohtunik: Palun rääkige rahulikult. Kui see on tänaseks kõik, võtab kohus nüüd aega, et otsusele tulla. Praeguseks võite ruumist lahkuda.

*Inimesed väljuvad pahuralt, Mirjam ja tema advokaat natuke hiljem, sosistades üksteisele midagi*

Üks tund hiljem

*Inimesed kogunevad ruumi tagasi*

Kohtunik: Peale pikka ja põhjalikku analüüsi on kohus tulnud oma otsusele. Palun tõuske. Kohtu lõplik otsus on see, et kohus käsib Eesti meistrivõistluste korraldajatel muuta Mirjam Tamme tulemuse 0,1 sekundit kiiremaks ja, et Marko Lušin ja Oliver Tooming peavad hüvitama varalise ja mittevaralise 8000 euro suuruse kahju. *Kohtunik lööb haamriga lauale*