Riigikohus on Eesti Vabariigi kõrgeim kohus.
Põhiseaduse kohaselt on Riigikohus kassatsioonikohus ja
põhiseaduslikkuse järelevalve kohus. Riigikohtu pädevus
on sätestatud kohtute seaduses. 

- Eesti vabariigi põhiseadus -

Kohtunike foorumil kõneldi ka kohtute seaduse eelnõust

16. mai 2011
PrintPDF
Möödunud nädalal, 12. ja 13. mail toimunud kohtunike foorumil „Ausalt ja avameelselt kohtuvõimust“ kõneldi mitmel puhul ka kohtute seaduse eelnõust ja kohtuhalduse arengutest. Oma seisukohta väljendasid eelnõu osas Riigikogu esimees Ene Ergma, Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Rait Maruste ja justiitsminister Kristen Michal.

Riigikogu esimees Ene Ergma hinnangul polnud põhjus, miks Riigikogu eelmine koosseis kohtute seadust ära ei jõudnud menetleda, mitte soovimatuses teemaga tegeleda, vaid selles, et kohtute seaduse eelnõus plaanitavad muudatused olid nii olulised ja mahukad, et nende läbivaidlemine nõudnuks rohkem aega, kui see aasta, mis Riigikogu koosseisul ametiaja lõpuni tol korral jäänud oli. Ergma avaldas lootust, et Riigikogu uus koosseis alustab eelnõuga tööd sealt, kus eelmine koosseis lõpetas.

Eelnõud toetas ka Rait Maruste pidades lubamatuks ühe riigivõimu haru jätmist sellisesse  halduskorraldamatusesse nagu kohtuvõim praegu on. Maruste sõnul põhiseaduskomisjonil kohtute seaduse muutmise arutelu hetkel veel plaani ei ole võetud.

Justiitsminister Kristen Michal pidas aga aega veel varaseks, et kindlalt öelda, millised on justiitsministeeriumi edasised plaanid kohtute seaduse eelnõu osas. Küll aga kinnitas ta, et kui kohtunikkond soovib ise uuesti eelnõud parlamendile esitada, siis justiitsminister on sellega päri.

Foorumil peetud ettekannetega saab peatselt tutvuda Riigikohtu veebilehel.

Eveli Kuklane
Kommunikatsiooniosakonna juhataja