Riigikohus on Eesti Vabariigi kõrgeim kohus.
Põhiseaduse kohaselt on Riigikohus kassatsioonikohus ja
põhiseaduslikkuse järelevalve kohus. Riigikohtu pädevus
on sätestatud kohtute seaduses. 

- Eesti vabariigi põhiseadus -

Riigikohtunik Julia Laffranque andis intervjuu Türgi päevalehe

5. mai 2010
PrintPDF
Riigikohtunik ja kaks ametiaega Euroopa Nõukogu Kohtunike Konsultatiivnõukogu (CCJE) president olnud Julia Laffranque andis Türgi ajalehele intervjuu seoses sealse kohtute nõukoja ümberkujundamisega.

Türgi kõrgema kohtunike ja prokuröride nõukoja (HYSK) veebruaris tehtud otsus vabastada ametist  neli riiklikku süüdistajat sai kohalike juristide seas laia vastukaja osaliseks. Paljud leidsid, et otsus ei olnud põhjendatud ja nõukoda ületas oma võimu piire.

Praegu on arutlusel justiitsreform ja nõukoja ümberkujundamine. Sekkumata konkreetsetesse reformiplaanidesse vastas Laffranque küsimustele, kuidas üldteoreetiliselt ja CCJE arvates tuleks kohtute nõukojal oma ülesandeid täita kohtunike sõltumatuse tagamisel ja milline peaks olema nõukoja koosseis. 2007. aastal valminud CCJE arvamus nr 10 sellele teemale keskenduski.

"Kohtute nõukoja liikmed peaks peegeldama võimalikult palju ühiskonna mitmepalgelisust, vältida tuleks enesekaitset, isiklikke huvisid ja tagatoapoliitika ajamist," rõhutas ta intervjuus. 

Vt intervjuud riigikohtunik Julia Laffranque'ga inglise keeles siit.

Mailin Aasmäe

kommunikatsioonispetsialist