Riigikohus on Eesti Vabariigi kõrgeim kohus.
Põhiseaduse kohaselt on Riigikohus kassatsioonikohus ja
põhiseaduslikkuse järelevalve kohus. Riigikohtu pädevus
on sätestatud kohtute seaduses. 

- Eesti vabariigi põhiseadus -

Homne kohtunike täiskogu keskendub digitaalsetele lahendustele kohtumenetluses

13. veebruar 2020
PrintPDF

Homme, 14. veebruaril toimub Kumu kunstimuuseumis üheksateistkümnes kohtunike iga-aastane täiskogu, mis seab seekord keskmesse digitaalsed lahendused kohtumenetluses. Täiskogu küsib muu hulgas, mil määral saab õigust mõista tehisintellekti abiga.

Lähiaastatel seisab kohtutel ees üleminek täielikult digitaalsele kohtumenetlusele. Riigikohtu esimehe Villu Kõve sõnul paneb nii üleminek täielikult digitaalsele kohtumenetlusele kui ka IT-lahenduste ja tehisintellekti areng laiemalt kohtusüsteemi vastakuti küsimusega, kas ja kuivõrd muudab toimingute automatiseerimine ja tehisintellekti rakendamine kohtute tööd lihtsamaks ja tõhusamaks.

“Me püüame täiskogul koos arutada selle üle, kuhu meie kohtumenetlus teel on ja mis on meie lõppeesmärk – põhimõtteliselt on võimalik tehisintellekti rakendamisega jõuda sinnani, et kohtuniku eest tehtaks ära kogu ettevalmistav töö, välja arvatud lõplik otsus, ent küsimus on, kas ka ühiskond seda soovib,“ märkis Kõve.

Täiskogul esinevad ettekannetega õigus- ja kohtusüsteemi arengust Riigikohtu esimees Villu Kõve ja justiitsminister Raivo Aeg.

Tehisintellekti ehk krattide kasutuselevõtust Eestis kõneleb täiskogu peateemale pühendatud ettekandes Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi side ja riigi infosüsteemide asekantsler Siim Sikkut. Kohtueelse kriminaalmenetluse digitaliseerimisest räägib Justiitsministeeriumi kantsleri nõunik Evar Sõmer. Digitoimiku arengust tänapäevani ja tulevikus teeb ülevaate Registrite ja Infosüsteemide keskuse õiguskaitse infosüsteemide osakonna juhataja Hillary Viita. Tallinna Ringkonnakohtu esimees Villem Lapimaa arutleb ettekandes kohtuotsuste ennustamisest krati abil ning küsib, mis on tehnoloogilise arengu hetkeseis ja kuidas tagada põhiõiguste kaitse.

Täiskogu paneeldiskussioon keskendub digitaalse kohtutoimiku plussidele ja miinustele. „Arutelu võiks ärgitada digitaalse kohtutoimiku kasutuselevõtu üle pigem rahuliku meelega oma arvamust kujundama, et väheneksid nii ummisjalu kõige uue poole tormamise tungi toitvad revolutsioonilised meeleolud kui ka contra-äärmuslus, mis kogu ses värgis ainult väävlilõhna tunneb,“ märkis arutelu juhatav Tallinna Halduskohtu kohtunik Kristjan Siigur. Arutelus osalevad Tallinna Ringkonnakohtu kohtunik Mati Maksing, Viru Maakohtu kohtunik Liina Naaber-Kivisoo, advokatuuri esimees Jaanus Tehver, riigiprokurör Rauno Kiris ja Justiitsministeeriumi asekantsler Viljar Peep.

Kohtunike täiskogu on suurim kohtunike esindusorgan, kuhu kuuluvad kõik Eesti kohtunikud. Täiskogu koguneb  igal aastal veebruari teisel reedel.

Kohtunike täiskogu päevakava saab lugeda siit.

Susann Kivi
Riigikohtu pressiesindaja
+372 5333 9846
susann [dot] kiviatriigikohus [dot] ee