Riigikohus on Eesti Vabariigi kõrgeim kohus.
Põhiseaduse kohaselt on Riigikohus kassatsioonikohus ja
põhiseaduslikkuse järelevalve kohus. Riigikohtu pädevus
on sätestatud kohtute seaduses. 

- Eesti vabariigi põhiseadus -

Tänasest reedeni tähistatakse õigusemõistmise nädalat

2. oktoober 2017
PrintPDF
Õigusemõistmise nädala raames on kohtuteemad tavalisest enam tähelepanu all – nädala vältel saab tasuta õigusnõu, kuulutatakse välja kaasuskonkurss, toimuvad filmiõhtud ja arutelud ning ekskursioonid õpilastele. 

 

Tallinnas ning Tartus saab näha auhinnatud õigusteemalisi filme, millele järgnevad arutelud valdkonna ekspertidega. Esmaspäeval, 2. oktoobril linastub kinos Artis dokumentaalfilm „Justice for Sergei – 4 years later“, filmi lõppedes arutlevad inimõiguste ja õigusriigi olemuse üle Harju maakohtu kohtunik Andres Suik ja vandeadvokaat Jaanus Tehver, arutelu modereerib Hans H. Luik. 

Teisipäeval, 3. oktoobril kell 18 toimub kinoõhtu Tartus, Eesti Rahva Muuseumis, kus pärast dokumentaalfilmi „Justice for Sergei – 4 years later“ linastumist on vestlusringis Tartu ringkonnakohtu kohtunik Madis Ernits ja Tartu ülikooli kriminoloogia professor Jaan Ginter. Arutelu modereerib ajakirjanik Madis Hindre. 

Neljapäeval, 5. oktoobril kell 18 näidatakse kinos Artis auhinnatud Prantsuse draamafilmi „Justice is Done/Justice est faite“. Filmi lõppedes on vestlusringis riigikohtunik Saale Laos, vanemprokurör Saskia Kask ja vandeadvokaat Ants Nõmper, arutelu modereerib ajakirjanik Tarmo Vahter. Täpsem info filmide kohta Riigikohtu kodulehelt.

Õigusemõistmise nädalat tähistatakse tänavu viiendat aastat ning selle eesmärgiks on rääkida Eesti kohtusüsteemi käekäigust, õigusemõistmise olemusest ja hetkeolukorrast. Lisaks filmiõhtutele toimuvad üle kogu Eesti kohtunike ja õpilaste ning tudengite vestlustunnid, ekskursioonid kohtumajades ning kuulutatakse välja iga-aastane õpilastele suunatud kaasuskonkurss

Ajavahemikul 20.09-6.10 saavad Eesti Õigusbüroo juristidelt tasuta (sh ilma tavapärase lepingutasuta) õigusabi kõik, kes registreeruvad nõustamisele öeldes märksõna “õigusemõistmise nädal”. Õigusnõu on võimalik saada 15 nõustamiskohas üle Eesti ja ka veebi vahendusel. Õigusnõu jagatakse nii eesti kui ka vene keeles. Õigusbüroo vastuvõtukohad leiab veebilehelt http://www.juristaitab.ee/noustamiskohad.   

Lisainfo:

Merje Talvik
Kommunikatsiooniosakonna juhataja
Riigikohus
Tel. 7309042; 5333 9846